Vår historia

De lummiga skogsområdena kring Marma har varit levande långt längre än någon kan minnas. Vår egen historia sträcker sig tillbaka till 1758, då greve Erik Brahe förvärvade Vattholma bruk, och skapade vad som kom att bli Länna bruk i utkanten av Uppsala.
Men sedan Brahes tid är det mycket som förändrats. Bruket har gått från ett traditionellt järnbruk, till att bli ett slagkraftigt sågverk och nu, en rustik och genuin restaurang. Vi har renoverat och byggt om dem gamla lokalerna med vacker natursten, där känsla för det nya möter respekten för vad som varit.
Vi har även byggt en vinkällare och en vinprovningssal, där vi erbjuder provningar, privata sittningar och andra mysiga tillställningar. Förhoppningsvis kan vi i framtiden se tillbaka, och konstatera att vi varit med och inlett Länna bruks senaste kapitel.

Lennakatten

Redan 1876 invigdes järnvägslinjen mellan Lenna Station och Uppsala för att kunna förse staden och resten av landets industrier med järn. De boende längs spåren fick snabbt vänja sig med ånglokets karaktäristiska väsande och fräsande, vilket satte sina spår. Man döpte snabbt om det kolsvarta lilla loket till Lennakatten, vilket sitter kvar än idag.
Nu när bruket återigen vaknat till liv är vi stolta över att kunna välkomna Lennakatten hem igen, och gärna med Er som dyrbarast last. Hållplatsen ligger endast ett stenkast från restaurangen och är ett perfekt alternativ för den som ostört vill njuta av den uppländska kulturen och naturen, innan Ni välkomnas in i vår varma atmosfär.